Mikael Hellgren

Mikael Hellgren

Seniorkonsult

 

Arbetslivserfarenhet

Jag är från början utbildad till prognosmeteorolog och har arbetat nästan 15 år på SMHI, där har jag bland annat läst ut land- och sjöväderrapporter i Sveriges Radio P1. Ett oförglömligt minne från SMHI-tiden är när jag och en kollega utfärdade alla varningar i samband med att stormen Gudrun drog in över södra delen av landet den 8-9 januari 2005.    

Jag har arbetat som chef och ledare i tre olika myndigheter; SMHI, Statens Kriminaltekniska Laboratorium (nuvarande NFC) och Transportstyrelsen. I samtliga mina chefsuppdrag har jag trivts men ändå haft en gnagande känsla i kroppen av att någonting saknades mig, utan att komma fram till vad det var. Under mina olika chefsuppdrag har jag arbetet mycket med utveckling av de grupper jag har varit satt att leda, och vid ett tillfälle tog jag hjälp av en mycket inspirerande organisationskonsult för att arbeta med min grupp. Mötet med konsulten väckte en lust i mig som jag hade förträngt, nämligen att själv få arbeta heltid som egen företagare med att utveckla andra människor och grupper.

Mitt i livet började jag studera vid Humanova i Stockholm, först till samtalscoach och sedan till diplomerad organisationskonsult. I slutet av utbildningen gjorde jag ett arbete i en produktionsledningsgrupp på ett industriföretag. Samtidigt arbetade en annan konsult med den stora ledningsgruppen och våra arbeten var tvungna att synkroniseras för att ge bästa effekt. Den konsulten visade sig arbeta på Sententia Management och nu är jag själv en del av samma företag.

Personliga egenskaper:

Som person tycker jag om att utvecklas och att utveckla andra, och jag har ganska lätt för att känna av stämningar i en grupp. Jag drivs av utmaningar och att få andra människor och grupper att växa. För mig är det viktigt att vara lyhörd och förstå kundens utmaningar och behov samtidigt som jag försöker uppmuntra kunden till att ta till sig nya angreppssätt för att utveckla organisationen. Eftersom jag är utbildad coach försöker jag med ett coachande förhållningssätt få kunden att själv komma fram till vilka steg som behöver tas för att nå önskat resultat.

Min fritid:

Jag är född 1972 och uppvuxen på Sturkö, strax utanför Karlskrona. Numera bor jag i Söderköping med fru och två tonårsbarn, och är mycket engagerad i barnens olika aktiviteter, såsom handboll, fotboll och orientering. Själv gillar jag att träna, helst löpning och styrketräning. För att varva ner gillar jag att ta det lugnt, antingen med en bok eller tidning i soffan eller på somrarna i solstolen ute vid Arkösund. 

hellgren@sententia.se

070-784 93 58